Piccadilly Place

Piccadilly Place

Location Manchester
Outline brief Commercial mixed use development masterplan and external works
Client Argent
Contract value £150 million whole development
Completion date September 2009

Technical summary

Materials The choice of materials has been crucial in defining the character of the square.  Dutch Clay Pavers add warmth to the space and provide a link to surrounding historic brick buildings, whilst dark grey granite and porphyry planks have been used within the water feature.
Other technical details Artwork has greatly enhanced the individuality and interest of Piccadilly Place. The winning entry of the Poem for Manchester competition has been etched onto glass discs, set off the water wall. Decorative etch work to a glazed pavilion, and Colin Spofforth Studio’s sculptural installation inspired by ‘The Still Point at the Centre of the Turning World’ featured in T.S. Eliot’s ‘Buirnt Norton’ have also been incorporated.
Other info Austin-Smith:Lord were appointed as masterplanners and concept designers to redevelop a key city centre site adjacent to Piccadilly Station in the centre of Manchester. The project included high quality public realm, hotel, office buildings, residential accommodation and retail opportunities over underground parking. An elegant Wilkinson Eyre bridge transports pedestrians from the Station forecourt into a new urban piazza at the heart of the scheme. Level changes allow south-facing terraced seating walls and a substantial water wall to be introduced to the head of the square. This acts as the source of a shallow rill running the full length of the scheme through a contemporary colonnaded plaza to terminate in a residential courtyard.
Category Townscape

Comments are closed.